FoA. Academy in de Stadsschouwburg 14 september

FoA. Academy

Op woensdag 14 september organiseert modemerk First of August in samenwerking met SSBA Salon een nieuwe editie FoA. Academy.

De zesde FoA. Academy kruipt onder de oppervlakte van de mode met twee jonge academici die hun vernieuwende ideeën aan een modeminnend publiek presenteren. We duiken in de sociaal-culturele implicaties van techno-mode met cultuurwetenschapper Lianne Toussaint en onderzoeken de dubbelzinnige status van de Adidasslipper in een zakelijke omgeving met sociologe Marguerite van den Berg.

De lezingen zijn informatief, openen ruimte voor vragen en ideeën en dienen als voer voor discussie. Zowel voor sprekers als publiek dus hét moment om meer te weten te komen over nieuwe inzichten op het gebied van mode, cultuur en sociale trends.

……………………..……………………..……………………..…………….

Marguerite van den Berg
Adidasslippers: wie kan ze dragen op werk?

De klassieke Adidasslipper (donkerblauw plastic met witte strepen) is een onverwachts element in een werkomgeving. Toch draagt Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, ze naar zijn werk en in de zomer van 2015 had de slipper zelfs een ‘fashion moment’. Tegelijkertijd vinden klantmanagers van Sociale Diensten in Nederland Adidasslippers hét voorbeeld van ongepast kleden en daarom soms reden voor een boete. Marguerite van den Berg gebruikt de slipper als een lens om naar hedendaags werk te kijken. In post-Fordisme is veel arbeid interactief: werkenden staan in direct contact met klanten, patiënten en studenten in dienstverlening. Esthetiek is in veel van die interacties belangrijker geworden. De Adidasslipper laat zien hoe ondoorzichtig deze nieuwe normen zijn en hoe precarisering van arbeid langs esthetische lijnen versterkt wordt.

Marguerite van den Berg is universitair docent sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doceert en schrijft over stedelijke cultuur, gender, beleid en onderwijs. Haar huidige onderzoeksproject gaat over het backstage esthetisch werk dat werkenden in de diensteneconomie verrichten wanneer zij zich kleden voor werk.

FoA. Academy


Lianne Toussaint
Draagbare technologie: De aantrekkingskracht van de techno-mode

Dat mode ons elke dag dicht op de huid zit is vanzelfsprekend. We dragen kleding om ons lichaam te bedekken en benadrukken, te beschermen en decoreren. Dat we niet alleen mode, maar ook technologie op ons lichaam kunnen ‘dragen’ klinkt echter nogal futuristisch. Toch is er de afgelopen jaren een nieuwe generatie ontwerpers opgestaan die bewijst dat mode en technologie een mooi stel vormen. De ‘techno-mode’ die deze ontwerpers creëren, biedt verrassende mogelijkheden. Wat te denken van een jas die je de weg wijst, een jurk die reageert op jouw emoties, of een shirt dat door middel van zonnecellen je telefoon oplaadt? Betekent dit dat we van technologie-gebruikers in technologie-dragers aan het veranderen zijn? Hoe beïnvloedt de toenemende versmelting van kleding en technologie onze fysieke relatie tot mode? En is dat iets waar we ons vooral op kunnen verheugen, of moeten we ook op onze hoede zijn?

Lianne Toussaint is cultuurwetenschapper en promovenda aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar promotieonderzoek richt zich op de sociaal-culturele implicaties van techno-mode. Door middel van literatuurstudie en interviews met ontwerpers en dragers, onderzoekt ze de lichamelijke, communicatieve en ethische dimensies van dit nieuwe fenomeen.

……………………..……………………..……………………..…………….

Wanneer: Woensdag 14 september
Waar: De SSBA Salon (Stadsschouwburg Amsterdam)
Tijd: 19:00 inloop, 19:30 start programma
Kosten: € 7,50

Wil je zeker zijn van een plek? Meld je aan voor FoA. Academy door een mail te sturen naar: academy@firstofaugust.com of bestel direct kaarten via deze link op de facebookpagina van dit event.

Email This Post